'Zelfs ernstigste misdaden rechtvaardigen geen doodstraf'

De Gemeenschap van Sint-Egidius organiseerde een congres om nog meer landen te overtuigen om de doodstraf af te schaffen.
03/03/2023 - 15:40
Hedt congres tegen de doodstraf in Rome
Hedt congres tegen de doodstraf in Rome ©Sant'Egidio/Vatican Media

De voorbije dagen heeft in Rome een congres plaatsgevonden over de doodstraf met ministers en rechters uit tien, vooral Afrikaanse landen. De bijeenkomst op initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap, met als thema: Geen gerechtigheid zonder leven, bracht ministers van Justitie samen uit de hele wereld. 

Vandaag zijn hier geen deugdzame of minder deugdzame landen. Zij hebben allemaal dezelfde waardigheid. De geschiedenis roept ons op om samen dezelfde weg te gaan en dat is die van de afschaffing van de doodstraf in alle landen wereldwijd. Zelfs de ergste misdaad kan de doodstraf niet rechtvaardigen. Omdat het de bedoeling van alle wetten moet zijn om het leven te beschermen, vertelde Mario Marazziti van de Gemeenschap van Sant'Egidio.

Op de bijeenkomst in Rome werd de aandacht erop gevestigd dat het Statuut van het Internationale Strafhof voor Misdaden tegen de Menselijkheid daar werd goedgekeurd. In dat statuut werd zelfs geen doodstraf voor genocide voorzien. Marazitti herinnerde eraan dat op 30 november 2002 voor het eerst de actie Steden voor het Leven werd gehouden, om in zoveel mogelijk landen een moratorium of zelfs een volledige afschaffing van de doodstraf te promoten. In gevangenissen over de hele wereld worden meer dan 8 miljoen mensen vastgehouden, van wie er meer dan 30.000 ter dood zijn veroordeeld. Er is nog veel werk aan de winkel, ook om gevangenissen menselijker te maken.

Bron: Sant’Egidio/Vaticannews.va