Spanje: bisschoppen kritisch voor transgenderwet

De Spaanse bisschoppen maken bezwaar tegen een wet die het pad effent voor vroegtijdige en onomkeerbare transbehandelingen voor minderjarigen.
15/10/2022 - 09:00

Het Comité voor het Gezin en de Bescherming van het Menselijke Leven formuleert enkele bedenkingen bij het Spaanse wetsvoorstel dat Lgtbq*-rechten en en echte en effectieve gelijkheid van transgenders wil garanderen. Volgens het comité getuigt de wet van antropologische willekeur en trekt hij de seksuele identiteit van mensen op alle gebieden van het persoonlijke-, gezins- en sociale leven radicaal in twijfel. 

Het wetsvoorstel voorziet dat een geslachtstransitie al tussen 12 en 14 jaar kan starten, mits instemming van een rechter. Het comité vindt dat veel te vroeg en heeft ook bedenkingen bij het feit dat de ideologische visie van een groep mensen, waarvoor een ruim draagvlak valt te betwijfelen, vertaald wordt in een wetgeving die gezondheidspersoneel verplicht om te gehoorzamen aan de wensen van patiënten en zelfs belet om die patiënten de meest aanbevolen behandeling te verstrekken. Het comité eist dat de wetgever op zijn minst het recht op gewetensbezwaren zou garanderen en herinnert eraan dat de christelijke gemeenschap en haar herders gelovigen steeds moeten verwelkomen, ongeacht hun geaardheid. 

Bron: Alfa y Omega