Prachtig facsimile van Menologium Basilius II voor Bollandisten

De Kerk van Griekenland schenkt een prachtig facsimile van het Menologium van Basilius II aan de bibliotheek van de Bollandisten in Brussel.
26/02/2023 - 12:00
De overhandiging van het facsimile van de Menologe van Basilius II aan de Bollandisten in Brussel
De overhandiging van het facsimile van de Menologe van Basilius II aan de Bollandisten in Brussel ©Bollandisten Brussel

De Bibliotheek van deBollandisten in Brussel is een wereldvermaard instituut van de jezuïeten gespecialiseerd in de kritische studie van de hagiografische literatuur en de heiligencultus. De naam verwijst naar de jezuïet Jean Bolland (Joannes Bollandus, 1596-1665), die de basis van het instituut legde. De bib is onlangs verrijkt met een uitzonderlijk volume: een prachtig facsimile, vervaardigd in 2005, van de Menologium van Basilius II. Een menologium is een missaal dat gebruikt wordt in de oosters-orthodoxe Kerk en de oosters-katholieke kerken die de Byzantijnse ritus volgen. Dit beroemde manuscript, gekopieerd in de 11de eeuw en nu bewaard in de Vaticaanse Bibliotheek (Vat. Graec. 1613), wordt beschouwd als het mooiste manuscript van de Byzantijnse cultuur dat tot ons is gekomen.

430 miniaturen

De 430 miniaturen die het bevat, allemaal geschilderd op een gouden achtergrond, illustreren de geschiedenis van de heiligen die tussen september en februari worden gevierd. De Apostolische Diaconie van de Kerk van Griekenland, onder voorzitterschap van bisschop Agathangelos, metropoliet van Fanarion, schonk dit prachtige facsimili aan de Bollandisten als een gebaar van vriendschap en dankbaarheid voor hun baanbrekend onderzoek naar de Byzantijnse hagiografie. Het volume werd onlangs aan de Bollandisten aangeboden door metropoliet Athanasius van Achaia, vertegenwoordiger van de Kerk van Griekenland bij de Europese Unie.