De opvallendste kapel van Berlijn

In een kapel op de fundamenten van een oude kerk worden elke dag de slachtoffers van de Muur van Berlijn herdacht.
08/10/2023 - 09:00
Kapel voor de verzoening in Berlijn
Kapel voor de verzoening in Berlijn ©Stephan Dost (shutterstock)

De Kapel voor de verzoening in de wijk ‘Witte’ van Berlijn is sinds 2000 een van de opvallendste gebedsplaatsen van de stad. De kapel is gebouwd boven de resten van een kerk, die door de bouw van de Berlijnse Muur in de Oost-Duitse dodenstrook kwam te liggen en die daardoor voor West-Duitsers niet langer toegankelijk was. In 1985 gaven de communistische machthebbers van Oost-Duitsland overigens opdracht om het kerkgebouw volledig op te blazen. 

Rond de eeuwwisseling ontstond de idee om op deze plaats een verzoeningskapel te bouwen, om het lot van alle slachtoffers die hier bij de Muur zijn omgekomen niet te vergeten en om hen te herdenken. ‘Het monument herdenkt de mensen die vrijheid probeerden te vinden in het ‘niemandsland’ aan de grens, nadat ze verschrikkelijke dingen hadden meegemaakt. Al sinds 1961 waren er pogingen om naar West-Berlijn te ontsnappen. Vlak voor de voltooiing van de muur hingen burgers lakens uit hun ramen om op tijd weg te geraken. Zij probeerden om aan de andere kant van de Bernauer Straße te geraken. Later probeerden zij onder meer om met tunnels te ontkomen’, zegt cultuurcommissaris Esther Schabow van de regio Berlijn.  

‘De biografieën van de 140 slachtoffers en wat er over hen bekend is, werd samengevat in een groot boek, een wetenschappelijk werk met een veelheid aan voetnoten. En er is ook nog het Dodenboek bij de Berlijnse Muur, dat in de Kapel van Verzoening wordt bewaard. De nieuwe herdenkingskapel werd iets meer dan twintig jaar geleden gebouwd op de plaats van de oude Verzoeningskerk. Op 9 november 2000 werd zij plechtig ingewijd. Sindsdien worden er regelmatig kerkdiensten gehouden en elke dag om 12 uur worden de klokken geluid.’

Bron: Podcast Himmelklar