Artsenvereniging kritisch voor Academie voor het Leven

De internationale artsenvereniging begrijpt niet hoe een voorstander van abortus lid kan worden van een pauselijke academie. 
25/10/2022 - 09:26
Mgr. Paglia
Mgr. Paglia © Siciliani-Gennari/SIR

DeInternationale Federatie van Katholieke Medische Verenigingen (FIAMC) protesteert tegen de aanstelling van de Italiaans-Amerikaanse econome Mariana Mazzucato als nieuw lid van de Pauselijke Academie voor het Leven. Mazzucato, die verbonden is aan het University College in London, heeft volgens FIAMC al in verschillende publicaties duidelijk gemaakt dat zij voorstander is van abortus. 

De overkoepelende artsenvereniging respecteert dat er sinds 2016 mensen ongeacht hun geloofsovertuiging kunnen benoemd worden als lid van de academie op basis van hun academische kwalificaties, bewezen professionele integriteit en professionele expertise. Maar de FIAMC vindt het onbegrijpelijk dat er wetenschappers lid kunnen worden die het principe van de verdediging en de bevordering van het recht op leven van elke menselijke persoon en de waardigheid van de menselijke persoon naast zich neerleggen. 

Aartsbisschop Vincenzo Paglia, de voorzitter van de academie, verdedigt de voordracht van Mazzucato. Hij is ervan overtuigd dat dat armoede, ongelijkheid en economische systemen elk jaar miljoenen mensen doden en de waardigheid van nog veel meer mensen bedreigen. Hij twijfelt er niet aan dat Mazzucato en de andere leden van de academie, de waarde van het menselijk leven in hun vakgebied ter harte nemen, al belijden zij niet alle leerstellingen van het katholieke geloof. Mgr. Paglia herinnert eraan dat prof Mazzucato gevraagd is op voordracht van leden van de academie en dat zij is opgenomen omwille van haar verdienste in de strijd tegen ongelijkheid.

Bron: FIAMC