Website en app verzamelen duizenden uren gregoriaans

Neumz neemt vijf jaar alle gregoriaanse diensten op van een Franse abdij, om daarmee een digitale databank aan te leggen.
10/10/2023 - 14:27
De benedictinessen van Jouques
De benedictinessen van Jouques ©Neumz

Neumzneemt gedurende vijf jaar alle gregoriaanse diensten op van de zusters van de abdij van Notre-Dame-de-Fidélité in Jouques (Vaucluse). Daarmee zal een databank van duizenden uren gregoriaans gezang worden aangelegd. Voor de opnamen zijn acht microfoons discreet opgehangen in het koor van de abdij. De klankopnamen worden automatisch doorgestuurd naar het internationale team van Neumz. Elk lied zal worden gesynchroniseerd met de partituur, de originele Latijnse tekst en de vertaling ervan in de taal van de gebruiker. 

Op de website, en op de gelijknamige app, kan je je registreren om te luisteren naar het meest recente gezang. Wie eerdere opnames wil horen, moet betalen (vanaf €8,99 per maand). De applicatie telt momenteel 30.000 abonnees, onder wie 1.000 betalende. Neumz is in vijf verschillende talen beschikbaar. 

Het project is het geesteskind van de Amerikaanse pianist John Anderson, de oprichter van het non-profit muzieklabel Odradek Records. De wetenschappelijke coördinatie is toevertrouwd aan Alberto Díaz-Blanco, een hoogleraar Spaanse filologie en specialist gregoriaans, en de mediëvist Dominique Crochu, de mededirecteur van het Medieval Music-netwerk. Anderson benadrukt de charme van liveopnamen met prachtige gezangen, bladzijden die worden opgedraaid, kuchende zangers, die samen bijdragen tot de authenticiteit.

Financieel wordt het project mogelijk gemaakt met Europese steun van het Horizon Europe Repertorium-project. Opbrengsten gaan naar de werking van het project en een goed doel in Benin.

Bron: neumz-com