Mercy Ships gaat nieuw ziekenhuisschip bouwen met steun van MSC

Het wordt het derde schip in de vloot van Mercy Ships. Een donatie van rederij MSC Group maakt de investering van ongeveer 200 miljoen euro mogelijk.
23/04/2024 - 15:48
Global Mercy en Africa Mercy in de haven van Dakar, Senegal
Global Mercy en Africa Mercy in de haven van Dakar, Senegal ©Mercy Ships

Mercy Ships brengt sinds 1978 medische hulp naar de kusten van West-Afrika met behulp van ziekenhuisschepen. Die worden geheel bemand door vrijwilligers. Momenteel zijn er twee in de vaart: de Africa Mercy (2007), een omgebouwde treinferry, en de Global Mercy (2021), dat geheel vanaf nul als ziekenhuisschip werd ontworpen en gebouwd.

Het nieuwe schip wordt een 'zusterschip' – zoals dat in scheepvaarttermen heet – van de Global Mercy. Dat wil zeggen dat het ontwerp grotendeels wordt overgenomen op de kinderziektes na die worden opgelost.

Het schip zal plaats bieden aan ongeveer 600 bemanningsleden aan boord. Het ziekenhuis zal zich over twee dekken en 7.000 vierkante meter uitstrekken, met zes operatiekamers, een volledig uitgerust laboratorium en state-of-the-art trainingsruimtes zoals een simulatielab. De organisatie hoopt het tegen 2030 in de vaart te kunnen nemen. 

Gulle rederij

Aan de bouw hangt een prijskaartje van om en nabij de 200 miljoen euro. Een investering die mogelijk wordt gemaakt door een donatie van rederij MSC Group, die ook een vestiging heeft in de haven van Antwerpen.

'Ik heb een deel van mijn leven doorgebracht in de scheepvaartindustrie in de Hoorn van Afrika, een regio die me na aan het hart ligt,' zegt kapitein Gianluigi Aponte, oprichter van MSC Group. 

'Ik heb er zelf de vele uitdagingen van de lokale gemeenschappen kunnen vaststellen. Dit heeft mij ervan overtuigd dat het verbeteren van toegankelijke gezondheidszorg een echte en blijvende impact brengt voor velen.'

Blijvende impact

Mercy Ships focust haar dienstverlening op de westkust van Afrika omdat de nood aan veilige chirurgie en aan medische opleiding daar het grootst is. De Global Mercy en het nieuwe schip bevatten niet alleen een volledig operationeel ziekenhuis en laboratorium, maar ook de nodige infrastructuur om lokaal medisch personeel op te leiden. Zo kunnen dokters en verpleegsters van ter plaatse bijvoorbeeld de operaties volgen op videoschermen buiten het operatiekwartier. Wanneer het schip na een werkverblijf van 10 maanden de haven verlaat, laat het toch een blijvende positieve impact achter. 

Melanie Leeman, een van de vrijwillige verpleegkundigen aan boord van de Global Mercy
Melanie Leeman, een van de vrijwillige verpleegkundigen aan boord van de Global Mercy ©Mercy Ships

Ook jij kan meevaren!

Wie zijn steentje aan het hoopvolle verhaal van Mercy Ships wil bijdragen, kan doneren of als vrijwilliger meevaren op een van de schepen. Elk schip draait geheel op vrijwilligers. Er is niet alleen nood aan medisch personeel, zoals verpleegkundigen, maar evengoed aan maritieme beroepen, leerkrachten voor het schooltje aan boord, communicatiespecialisten, goeie hobbykoks om elke dag voor 600 à 700 mensen te koken, tot en met schoonmaakpersoneel voor de onderhoudsploeg. 

 

Vaar mee met MercyShips

 

Bron: Mercy Ships - Doe een gift voor Mercy Ships