7 manieren om als gelovige de Dag van de Aarde te vieren

Sinds 1970 vieren we op 22 april de Dag van de Aarde om aandacht te vragen voor milieubescherming. Zo kan je als gelovige meedoen. Elke dag!
07/05/2024 - 15:27
Wegwerpplastic heeft een nuttige levensduur van soms maar enkele minuten, maar blijft als afval eeuwen voortbestaan
Wegwerpplastic heeft een nuttige levensduur van soms maar enkele minuten, maar blijft als afval eeuwen voortbestaan ©Envato

Het thema van de Dag van de Aarde 2024 is 'Planet vs. Plastics' (planeet of plastic). Plastics schaden de gezondheid van mens en dier en de biodiversiteit in het algemeen. Vooral de massale productie van wegwerpplastic is een groot probleem. 

Concreet roept de website earthday.org op om tegen 2040 de productie van alle plastics te verminderen met 60%. 

Paus Franciscus heeft gelovigen herhaaldelijk gevraagd om beter te zorgen voor ons gemeenschappelijke huis, zodat het weer mag overvloeien van leven. In 2015 publiceerde hij daarover de encycliek Laudato Si' en in 2023 het vervolg Laudate Deum

Hier 7 concrete manieren waarop jij de aarde kan vieren en een verschil kan maken. 

1 - Kijk eens eerlijk naar je gebruik van plastic

Durf eens eerlijk te kijken naar het plasticgebruik in je gezin, je parochie, je werk, je vereniging. Al dat plastic werd geproduceerd uit aardolie en het afval moet ergens naartoe! Toegegeven, soms voel je je onmachtig omdat er weinig alternatieven lijken te zijn. Maar met wat creativiteit kan je toch al een groot verschil maken. 

Maak er een sport van om wegwerpplastic te vermijden. Zoek online naar tips die je kunnen helpen, bijvoorbeeld:

2 - Breng wat tijd door met God in de natuur

Ga even naar buiten. Maak een kort rondje in de tuin of een wandeling in het bos. Kom op adem en denk eraan dat de adem en de natuur ons gegeven zijn. Laat je verwondering en de schoonheid van de natuur uitmonden in dankbaarheid voor de Schepper van al wat leeft. Een natuurlijke omgeving is heel geschikt om even te bidden of eenvoudig te rusten in Gods aanwezigheid. 

3 - Neem deel aan een actie in je buurt

Laat je niet ontmoedigen door de vele negatieve berichten over de toestand van onze natuur. Gevoelens van schaamte, angst of onmacht zijn heel normaal en horen nu eenmaal bij deze tijd. Eco-emoties worden ze genoemd. 

Maar speciaal als gelovige zijn wij geroepen om te midden van de dood op te staan en mensen te worden van een onvermoede hoop! Bijvoorbeeld door onze neerhalende gevoelens om te vormen tot kleine positieve daden. 

Als je deelneemt aan een gemeenschappelijke actie, verlaag je de drempel voor jezelf en merk je dat je niet alleen staat. Leg je oor te luisteren welke acties in jouw buurt plaatsvinden: opruimacties, plantacties, mooimakers, een ruilbeurs, repaircafé, workshop over upcycling, inzamelactie… Doe bijvoorbeeld mee aan een 'River Cleanup'.

4 - Ontferm je over een tuin

Wie tuiniert, ervaart aan den lijve dat de mens niet vijandig moet staan tegenover de natuur. Integendeel, we kunnen de natuur net helpen om te floreren en te zoemen van leven. 

Dat kan je oefenen in je eigen tuin. Of je kan je ontfermen over een stukje groen in je buurt. In sommige gemeenten kan je een straatperkje adopteren of als vrijwilliger helpen in een plantsoen of natuurgebied. Misschien zijn er in je straat wel oudere mensen die wat hulp kunnen gebruiken bij het tuinonderhoud. 

Heb je nog niet zo'n groene vingers? Vraag natuurvriendelijke raad aan de 'tuinrangers' of 'tuincoaches' in je gemeente. Ook op Kerknet vind je een schat aan doe-het-zelf-tuintips.

Wist je dat er veel planten bestaan met een rijke symbolische betekenis? Als gelovige kunnen we ons spiritueel voeden met de vele bloemen en planten die verwijzen naar Maria, Jezus, de heilige Geest, verrijzenis en eeuwig leven. Ontdek enkele van deze 'geestkrachtige' planten op Kerknet

5 - Kom in beweging met je pastorale eenheid

Zoek verbinding met gelijkgestemde zielen in je parochie, start een werkgroep, draag je steentje bij aan een actie, maak van het grasveld bij de kerk een paradijstuin... Samen kan je meer. 

Sommige parochies hebben al een 'werkgroep ecokerk' waar je bij kan aansluiten. Voor raad kan je terecht bij de verantwoordelijke voor Ecokerk in elk bisdom

Ontdek ook enkele stimulerende verhalen van pastorale eenheden op de website van Ecokerk.

6 - Laat je inspireren door paus Franciscus

Het is de moeite waard om de teksten van paus Franciscus over onze zorg voor de aarde te lezen en ermee te mediteren en te bidden. Ze onderbouwen waarom het als gelovige zo belangrijk is om bij te dragen aan het herstel van ons natuurlijke milieu. Af en toe bieden ze ook verrassende inzichten, zoals de spirituele dimensie van onze relatie met de aarde en de relatie tussen milieukwesties en sociale rechtvaardigheid. 

7 - Bid met deze heiligen

Paus Franciscus is niet de eerste in de katholieke traditie die meer bewustzijn vraagt voor de aarde. Vele heiligen hadden een grote liefde voor de natuur die ons kan helpen om angst en onmacht te overwinnen. Samen met hen kunnen we bidden dat God ons Zijn kracht en creativiteit zou schenken om meer harmonie te brengen in onze relatie met de aarde. Deze 15 citaten van heiligen kunnen je heilige zin voor de natuur wekken

Bronnen: EarthDay (Engels) - CNA (Engels)